HEMBRUG Militair Weekend 2015 radiokamp koude oorlog

 

Het Militair Weekend Hembrug kwam er aan en een collega van mij vroeg of Olof en ik zin hadden om op het radiokamp mee te doen.

We zouden op het “koude oorlog” thema deel komen te staan samen met anderen en de radiogroep van mijn collega Reinier.

Olof in het bezit van een Daf 4440 met aanhanger Reinier met zijn Daf  1 tonner en ik met mijn LaRo. Dat leek ons wel leuk en hebben aangegeven dat we mee zouden doen.

Hans in groen

Vanuit de organisatie werd aangegeven dat groene kleding wel gewenst was, en dat is logisch voor een uitbeelding van een militair tijdperk.

Verder wisten Olof en ik niet hoe en wie er allemaal zouden zijn maar dat zouden we wel zien. Olof had nog wel een groene overall maar ik moest nog wat kleding regelen.

Op diverse websites rondgekeken maar in mijn maat weinig te vinden. Gelukkig bij Donkersteeg in Barneveld een setje op de kop kunnen tikken.

Dus voor het laatst in 1973 weer in het groene pak.

Aanvankelijk zouden we zaterdag en zondag daar zijn, maar later werd duidelijk dat we vrijdagmiddag al moesten installeren op het kamp..

Bron: Hans

Deze uitbreiding moest eerst nog even met het thuisfront in overeenstemming gebracht worden daar deze dan dus nog langer in eenzaamheid het weekend moest doorbrengen.

Maar zondag zouden we met het eten weer terug zijn. Zondag moederdag dus de kinderen met kleinkinderen op bezoek, en waar was Opa.?

Vrijdagmiddag met ondersteuning van de radio op 50.400 MHz met de Daf en de Laro in colonne naar Zaandam, het v.m. artillerie terrein Hembrug.

Daar aangekomen kennis gemaakt met de reeds aanwezige radiomannen die met bezweet hoofd en stramme gezichten reeds 4,5 uur bezig waren een mast op te zetten van 20 meter. Uiteindelijk is dit gelukt maar de tweede mast was gelukkig niet noodzakelijk en hoefde niet opgezet te worden.

Na dat de stramme gezichten waren verdwenen bleken er hele aardige mannen achter te zitten waar we leuk mee hebben kunnen samenwerken.

Onze voertuigen op een plekje neergezet en toen nog in burger de spullen en antennes geinstalleerd.

Olof op Daf

IMG_1095

Bron: Anton

Olof op de Daf 4440 met shelter en ik in de shelter met de  bediening van de XK405 radioset.

 

Bron: Anton

Ook de overige deelnemers hadden zich op het veld geinstalleerd en het zag er indrukwekkend uit.

Kamp overzicht

Bron: Olof

Het weer was goed en ik had mijn veldbed in de boogtent bij de achteruitgang neergezet. Na ‘s avonds nog leuk buiten te hebben gezeten gingen we op tijd slapen.

Hans laro

Liep er iets heel moois langs ??                          Bron: RTV-NH

In de nacht begon het te waaien overgaand in storm en de uitgang van de tent waaide regelmatig over mijn veldbed. Zaterdagmorgen nog steeds storm en om 10 uur kwamen de bezoekers binnen.

Op ons veld was op enige afstand een heliplatvorm gemaakt om rondvluchten voor de bezoekers te maken.

Tegen een vergoeding kon een vluchtje van een minuut of 5 gemaakt worden. Deze heeft het gehele weekend af en aan gevlogen, de mensen stonden in de rij. Gaf wel wat herrie maar trok ook veel bezoek op het radiokamp. We konden met de call PA6HEM verbindingen maken en hebben dat ook gedaan, maar door de herrie en de slechte condities op 80 meter en door aandacht voor de bezoekers was dat minder dan de bedoeling was. Ondanks de zeer harde wind op zaterdag bleef de heli vliegen en ik moet zeggen dat de piloot de zaak goed onder controle had. Blijft indrukwekkend.

Heli

Bron: Olof

Ook zou een Catalina watervliegtuig op het Noorzeekanaal landen maar dat ging zaterdag niet door vanwege de harde wind.

puptentjes

Bron: Olof

Olof had 2 puptentjes en een veldbed met helm en gasmasker neergezet. Ook een setje veldtelefoons met een stuk draad verbonden.

Deze trokken veel aandacht van de bezoekers die zich in vroegere tijden de ontberingen van deze attributen nog goed konden herrinneren. De kinderen, met name de jongetjes, vonden de helm en het gasmasker zeer interessant die ze ook even op mochten zetten onder de bezielende begeleiding van Olof.

En zeker niet te vergeten de veldtelefoon waar ze in mochten praten met als tegenpartij Olof die dan vertelde dat hun stem door het draadje ging waarbij hun oogjes met ongelovige blik het draadje volgden.

Schitterend om die mensen zo mee te maken (en ook Olof HI).

Ook even in de shelter kijken en achter het stuur van de Daf YA126 van Reinier resulteerde in glimmende koppies.

IMG_5530

Bron: Bert            De Moto Guzzi van  Margreeth   (XYL Bert) Die de cilinderkes laat snuiven.

In de grote boogtent hadden de radiomannen Martin (Organisatie), Jeroen, Onne, Bert, Anton, Reinier en misschien vergeet ik iemand, een opstelling gemaakt van oude radioapparatuur die operationeel ingezet kon worden. Dit aangesloten op voornoemde antennemast met antennes trok ook veel bezoek en er werd veel uitgelegd en gedemonstreerd.

Anton7

Bron: Anton                                                    De 3035 van Onne

 

Anton8

Bron: Anton                                 De GRC9/LV80  en de GRC 19  2x BC611

Anton10

Bron: Anton                                          Nog meer mooi groen spul

Anton9

Bron: Anton                        De telex T100 en een ponsbandmaker.

Deze machines waren gekoppeld en de kinderen mochten op de telex hun naam typen. Op de ponsbandmaker verscheen dan de naam in Baudot code met de letters erop geprint.

Door de demonstratie en de mystiek van de apparaten waren de strookjes papier met hun naam een groot bezit. Als ware het winnende staatsloten gingen de kinderen glimmend heen.

 

IMG_5529Bron: Bert                                                               Bert met PRC10

IMG_5531

Bron: Bert                                                            Het publiek

Bert

Bron: RTV-NH                                     Bert bij zijn Jeep.

Reinier GRC9

Bron: RTV-NH           Aan de ingang van de boogtent was een GRC9 met handgenerator neergezet.

Op de foto Reinier  die het publiek laat zweten

GRC9 handgenerator

Bron: RTV-NH                                    Ook de kinderen worden niet ontzien.

Anton met xyl

Bron: RTV-NH                                      Anton aan de SEG-15

Zondag was de wind gaan liggen, het zonnetje scheen en de Catalina zou gaan landen en opstijgen.

Daar wij onze spullen niet alleen wilden laten hebben we zelf niet veel van de overige activiteiten kunnen zien. Ook de bezoekers bij onze spullen hebben de gehele dag onze aandacht gehad.

Maar Bert had een oplossing. Hij ging met zijn mooie Jeep naar een punt aan het water vanwaar hij een life verslag heeft gedaan van de landing van de Catalina. Op 50.400 MHz luisteren naar Bert was een waar genoegen. Hij kon het prachtig vertellen en we hebben eigenlijk de hele landing in onze verbeelding kunnen meemaken.

IMG_5576

Bron:Bert                                                  Bert aan de 50.400 MHz

IMG_5558

Bron:Bert                                                       De Catalina

IMG_5590

Bron:Bert                                                    En Bert maar praten

IMG_5595

Bron:Bert                                                  Catalina in de lucht

IMG_5582

Bron:Bert                                Bert gaat onvermoeibaar door met de verslaglegging

IMG_5587

Bron:Bert                                                Hij is wel mooi en bijzonder

Later heb ik de beelden gezien op youtube.  Bedankt Bert.

Martin

Bron: RTV-NH          En onze bezielende kampleider Martin (links) die alles in goede banen leidt.

Enige anekdotes:

Reinier kreeg bezoek van zijn XYL en zoontje.

Reinier zijn XYL ( echtgenote) van Turkse origine kwam met zijn zoontje op bezoek. Een leuk gezinnetje en het kleine kereltje kon zich goed vermaken met het speelgoed van de grote kereltjes.

Een van de aanwezigen, ook van Turkse afkomst kwam in gesprek met Reinier en vernam zijn banden met Turkije. De eerste vraag was of Reinier ook besneden was. Reinier niet helemaal voorbereid op deze directe vraag ontkende dit met een angstige blik in de ogen. Om de angst enigzins te verzachten heb ik voorgesteld als goede collega met eventueel hulp van andere collegae dit geheel gratis te realiseren. Helaas kon dit de angstige blik niet wegnemen.

De morsecursus.

Als onderdeel van de radiogroep was aangekondigd dat er een “morsecursus” kon worden gedaan. Nu kan je natuurlijk geen echte cursus in korte tijd geven maar even aan het fenomeen laten ruiken is wel mogelijk.

Ik sta bij mijn radiowagen en Martin roept me. Er is iemand die een morsecursus wil hebben in de boogtent, kan je even helpen.

Ik loop naar binnen en zie een moeder met een leuk klein dochtertje van een jaar of negen. Dit meisje had gehoord van de mogelijkheid van morse te leren en had moeder zover gekregen om de nodige moeite te ondernemen om dit te kunnen doen en om ons te vinden..

Ik vroeg eerst hoe ze heette en of ze kon lezen en schrijven, ze heette Jana en kon natuurlijk lezen en schrijven.

Heb eerst uitgelegd hoe het werkte met die puntjes en streepjes en het doel was om haar naam te kunnen  opnemen en seinen. Dat betrof dus 3 letters J,A en N.

De sound alike methode leek me het beste in dit geval. Dus de klank aanleren van een morseteken b.v. de J  . – – –  de lan ge jaap of de A  .-  de a

Na enige keren oefenen wist ze feilloos de tekens op te nemen, daarna vroeg ik om haar naam eens te seinen met de seinsleutel. Ze had voor het eerst de sleutel en seinde een bijna perfect JANA.

Wat kan een kind dat toch snel tot zich nemen. En wat was ze trots.

De amateurs die hierbij waren weten dit vast nog te herrinneren.

 

Gaat nog verder, under construction.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theme Tweaker by Unreal